Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mantra evropského volného trhu. Jinak řečeno, vezmeme si všechno, co se nám hodí.

Říká se tomu volný trh. Po listopadu 89 nám řekli, že to je jediný možný způsob, jak se stát součástí Západu. Už nám ale neřekli, že ten „volný“ trh vůbec není volný.
Jana Marková

Západní evropský trh byl pokřivený dotacemi a  my jsme  ani náhodou neměli mít stejné podmínky jako jejich firmy. Měli jsme jen slepě plnit, co se nám řeklo, jak se nám řeklo, souhlasit a neptat se. Proč? Protože prý když to neuděláme,  tak nás  na ten jejich Západ zkrátka nepustí. A je úplně jedno, jak nevýhodné to pro nás ve strategickém horizontu bude.  To totiž nikoho nezajímalo. Bohužel ani nás ne.

Začalo to postupnou likvidací našeho zemědělství. Musíte na svůj trh pustit evropské a jiné zemědělce! Tak jsme je pustili. Pustili jsme je v době, kdy oni měli x násobné dotace oproti našim producentům. Jejich potraviny byly levnější a my jsme nadšeně jásali, jak je to bezva, že vlastních netřeba. Byly země, například  Polsko, které se tomu vzepřely a dojednaly si podmínky srovnatelné. My jsme si takové podmínky dojednat nedokázali a možná jsme ani nechtěli. Viďte pane Teličko. A tak se na rozdíl od toho Polska u nás začaly rušit chovy prasat, skotu, drůbeže, zavíraly se mlékárny, přestávala se pěstovat zelenina a ovoce. Nebyl pro ně odbyt, naši zemědělci byli drazí, ale ne vlastní vinou. Bruselští úředníci a naši poskoci rozhodli, že to tak má být.  Pole jsme začali prodávat na zahraniční obří logistická centra, montovny a skladové haly. Pole, kde jsme do té doby pěstovali obilí, pole do kterých se vsakovala voda, pole, která nás byla schopná uživit. Bylo nám vysvětleno, že i to je v pořádku. Na co pro vás pole. Obětovali jsme je pro evropské pozlátko velmi snadno.  

Krachující podniky skoupili levně západní koncerny a mnohdy ještě dostaly pobídky ve formě odpuštění daní, aby zde se zde vůbec usídlily. Bylo nám vysvětleno, že i to je v pořádku, že tak to má být, že jen hloupý, průměrný Čech to nechápe. Úplně stejně nám bylo vysvětleno, že je v pořádku, že postupem času máme s polovičními platy ty dovezené potraviny dražší, než lidé v sousedních zemích. Proč, ptali jsme se? Protože přece vyšší náklady na distribuci a vůbec. Neremcejte a plaťte. A úplně stejně nám bylo vysvětleno, že je v pořádku, že to, co se za draho prodává tady u nás, nedosahuje zdaleka kvality toho, co se prodává na tom našem námi obdivovaném Západě. Sice je to na první pohled totožný výrobek, ale vyrobený z levného odpadu. Výrobek pro východní trhy. A tak máme prášek na praní, co pere míň, čokoládu co není čokoláda, ale palmový tuk, párek bez masa, cibuli, která je uvnitř shnilá a tak by se dalo pokračovat velmi dlouho. Že jsme se měli ozvat? Ozvali jsme se. Ale bylo nám řečeno, že sice náš zákazník náš pán, ale jelikož my prý máme jinou chuť a požadavky, tak přesně toto je pro nás vhodné. Pro nás na východě. Konec diskuze, zamítnuto.

Nastoupily velké obchodní řetězce. Svými cenami dotovaných, za hubičku koupených produktů ve Francii nebo Holandsku dál likvidovaly naše zemědělce, kteří zaorávali zbytky toho, co vypěstovali, protože zkrátka dotovaná mrkev je dotovaná mrkev. Aby si alespoň něco vydělali, začali místo jídla pěstovat řepku. A tak máme ten sajrajt všude a jsme zdaleka nejžlutější zemí v Evropě. Možná na světě. Pokud ale nastane nějaká krize, zřejmě nebudeme mít co jíst. A to ne obrazně, ale doslova.

Soběstačnost ve strategických oborech není pitomost, jak se nám tu roky snažili namluvit. Posmívali se tomu, dělali z nás hloupé čecháčky, kteří si nevidí na špičku nosu. Intelektuálové se sójovým lattéčkem. Myslím, že teď se v plné nahotě ukáže, jak velkou chybu jsme udělali, a kdo si na tu špičku nosu neviděl. A zdaleka to neplatí jen u zemědělství. Přišli jsme o možnost určovat si vlastní cenu energií, přišli jsme o možnost rozhodovat si o vlastní vodě, nepatří nám jediná rafinérie ani zásobník na plyn a ropu, nepatří nám závody na výrobu léků, prodali jsme nejlukrativnější železniční spoje. Teď teprve, ve chvíli, kdy bude  všude nouze o vše, a ona bude, teď  přesně ti samí, co nám tvrdili, že je potřeba se otevřít cizím trhům na úkor těch vlastních, na nás udělají dlouhý nos. Odvezou, co se odvézt dá, vymačkají z nás poslední zbytky peněz a tím to zhasne. Měli jste se postarat, sorry jako. Měli.

Autor: Jana Marková | čtvrtek 11.8.2022 13:18 | karma článku: 42,70 | přečteno: 2516x
  • Další články autora

Jana Marková

Ukrajina - ne, opravdu nevyhrává(me)

Včera jsem četla několik zajímavých článků a postřehů o aktuální situaci na Ukrajině, tak se s vámi o ně chci podělit. Nejsem vojenský analytik, a tak to prosím berte jen jako moje osobní zamyšlení.

9.8.2023 v 12:19 | Karma: 40,15 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Konec. S poslední zavřenou elektrárnou v Německu už nikdy dostupnou energii mít nebudeme.

V Česku opět poletí ceny elektřiny nahoru, protože nemáme šanci zaplatit německé ceny. Ceny, za které ji budou od nás naši "zelení" sousedé kupovat. A my jim ji za ně místo ochrany vlastních lidí z polostátního ČEZu prodáme.

18.4.2023 v 12:31 | Karma: 38,69 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Proč hoří Írán? Týká se nás to?

Proč bychom si měli za každou cenu uchovat náš styl života, naše tradice a naši kulturu? Stačí se podívat na to, co se teď děje v Íránu. Zdá se to vzdálené, zdá se, že se nás to netýká. Omyl.

3.10.2022 v 11:57 | Karma: 24,16 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Ve slepé plynové uličce budeme dřív, než napadne první sníh.

Co chtějí koaliční vládci stropovat a evropsky řešit, když plyn prostě není? A i kdyby byl, evropské řešení znamená jediné. Západoevropské ceny, nikoliv ovšem západoevropské platy.

29.8.2022 v 12:10 | Karma: 39,92 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Půjdete do kriminálu za vtip? Už brzy možná ano. Schází velice málo.

Dnes mám pro vás takovou lahůdku, která hodlá kriminalizovat v podstatě cokoliv, na co si nátlakové neziskovky vzpomenou, nebo co se nebude někomu takzvaně hodit do krámu.

17.2.2022 v 9:29 | Karma: 48,08 | Přečteno: 15587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Rusové ostřelovali Charkov, Ukrajinci zasáhli ropné sklady u Smolenska

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  10:59

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě změní oproti tomu, jak to původně navrhla vláda....

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4199x
Jsem soukromá podnikatelka a absolventka Filozofické fakulty Univerzity Palackého. O politiku se aktivně zajímám dlouhodobě proto, že jsem přesvědčená, že nikdo nikdy nebude hájit naše zájmy lépe, než my sami. Jsou mi blízké pravicové a konzervativní hodnoty. Stavět bychom měli na staletí ověřených principech, a ne se nechat vtáhnout do progresivních nesmyslů novodobých sociálních inženýrů.

Seznam rubrik