Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ze zeleného bruselského šílenství nám brzy začne už i kručet v břiše.

Evropská posedlost Zeleným údělem začíná nabírat takových rozměrů, že jde zcela bezostyšně proti základním potřebám svých občanů. A to v době kovidové krize, která jim sama o sobě zavařila víc než dost.
Jana Marková

Takže vážení, je to tady. Že nás ta uhlíková neutralita přijde sakra draho, to zjišťujeme v poslední době bolestivějším způsobem, než jsme si připouštěli. Zatímco Čína si dělá strategické zásoby energie a k životnímu prostředí přistupuje tak, že si plynofikuje města a pomalu ho tam zlepšuje, Evropa si likviduje průmysl a snižuje životní úroveň svým občanům. A to i přesto, že to ve výsledku bude mít na globální klima jen minimální vliv. A bude hůř. Jsou totiž věci, bez kterých se obejdeme. Ale jsou komodity, bez kterých se zkrátka neobejde nikdo. Potraviny.

To co se děje s energiemi bude mít totiž zcela zásadní dopad i na naše zemědělství. Toto zdražení totiž mimo jiné povede například k dramatickému nárůstu ceny hnojiv. A bez nich nám toho tady moc nevyroste. O ceně pohonných hmot nemluvě, ta čísla začínají pomalu, ale jistě na stojanech čerpacích stanic připomínat větrák. Ovšem, budou-li vůbec. Při zpracování čehokoliv potřebujete opět elektřinu. Spoustu elektřiny. Musíme si uvědomit, že nejen domácnosti, ale i firmy mohou odebírat energie od krachujících dodavatelských společností. Bohemia Energy je jen začátek. Taková první vlaštovka blížícího se velkého maléru. Na rozdíl od malých domácností nemají tyto firmy automaticky nárok na připojení od dodavatelů takzvané poslední instance. Pokud máte spotřebu více než 630 MWh ročně, můžete mít dost problém.

A proč mluvím o uhlíkové neutralitě? Protože místo toho, abychom se snažili minimalizovat škody a zachránit co se dá, tak se zeleným praporem Green Dealu míříme k nejen chladným, ale i zřejmě hladovým zítřkům. Proč? Protože Evropská unie hodlá zemědělce ještě trochu přidusit omezeními typu: „Musíte mít na zemědělských plochách minimálně 10 % přírodních prvků! Musíte snížit spotřebu pesticidů minimálně o 20 %! Sebereme vám 50 % antimikrobiálních látek pro hospodářská zvířata!“ A teď pozor! Jedna taková veledůležitá zajímavost. V České republice se například už teď v porovnání s ostatními státy západní Evropy používá násobně méně pesticidů. Zohlední se to? Nebo oni pak budou na naší současné úrovni, a my na téměř nule s poli plnými škůdců? OK, tohle je možná přehnané, možná se tentokrát nezachovají eurokomisaři jako s dotacemi, a budeme si všichni skutečně rovni. Možná bychom se o to měli ale aktivně zajímat a jinou variantu nepřipustit. Záleží na tom ale našim budoucím reprezentantům? Uvidíme….

A jako neposlední třešničku na dortu tu máme strategii Farm to Fork. Vypadá to pěkně, jako podpora farmářů a lokální výroby, omezení neekologické dopravy z Bůhvíodkud Bůhvíkam, budeme mít lokální ekologické producenty, konečně něco rozumného. Ovšem nic není vzdálenější realitě. Tahle udržitelná evropská potravinová sranda totiž znamená snížení produkce u některých plodin až o 30%. A maso? No třeba hovězí zdraží dle Zemědělského svazu až o 60%. Už se nebude vyplácet pěstovat plodiny a chovat masná zvířata. Produkce v Evropě bude tak drahá, že ji zkrátka lidé nebudou schopni zaplatit. Farmáři budou krachovat a končit. Ale Evropané dost pravděpodobně nepřestanou jíst. A řešení? Dovezeme potraviny přes půl zeměkoule! Dovezeme je ze zemí, kde na tahle šílená pravidla kašlou a mile rádi nám svoji produkci prodají. Problém se neřeší. Jen se z Evropy přesouvá jinam, kde ho nebude vidět. Tam, kde zdaleka nebudeme schopni zajistit kvalitu a normy tak, jako bychom to dokázali u nás. Jestli ho budou přepravovat elektrolodě a elektrokamiony, těžko říct. Aha. Pardon. Ona vlastně nebude ta elektřina.

Co udělala pandemie se strategickými surovinami a spotřebním zbožím vidíme. A v této době se chceme ubírat směrem k totální závislosti na dovozových potravinách? Jako vážně? Nebo budeme zavádět normy a příděly jako za války? I když my už ve válce jsme. Ve válce se zdravým rozumem. Se zdravým rozumem, který říká, abychom si zachovali to co funguje, a co nefunguje se snažili zefektivnit. Chovejme se jako v krizi, kdy jde především o nás. O lidi kteří zde pracují, chtějí mít čím topit, co jíst a čím jezdit. Na vznosné, nereálné vzdušné zámky bude času dost, až tohle překonáme.

 

https://www.metro.cz/tiskni.aspx?r=metro-protext&c=A210529_122600_metro-protext_wei

https://news.cgtn.com/news/2021-05-27/China-bids-to-achieve-harmony-between-man-and-nature--10pAQ938c8g/index.html

https://ekonomickydenik.cz/dopadne-to-jako-s-elektrinou-a-plynem-varuji-zemedelci-pred-dopady-strategii-eu-na-ochranu-klimatu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR1pKjiS8-GZKlh28Q9BxyPHZr3MM51o0myvy3ukAdhU79CbrlLO9OezIes#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=WOvom7g8O9D-202110160901&dop_id=13913817

 

Autor: Jana Marková | úterý 19.10.2021 12:07 | karma článku: 41,46 | přečteno: 1655x
  • Další články autora

Jana Marková

Ukrajina - ne, opravdu nevyhrává(me)

Včera jsem četla několik zajímavých článků a postřehů o aktuální situaci na Ukrajině, tak se s vámi o ně chci podělit. Nejsem vojenský analytik, a tak to prosím berte jen jako moje osobní zamyšlení.

9.8.2023 v 12:19 | Karma: 40,15 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Konec. S poslední zavřenou elektrárnou v Německu už nikdy dostupnou energii mít nebudeme.

V Česku opět poletí ceny elektřiny nahoru, protože nemáme šanci zaplatit německé ceny. Ceny, za které ji budou od nás naši "zelení" sousedé kupovat. A my jim ji za ně místo ochrany vlastních lidí z polostátního ČEZu prodáme.

18.4.2023 v 12:31 | Karma: 38,69 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Proč hoří Írán? Týká se nás to?

Proč bychom si měli za každou cenu uchovat náš styl života, naše tradice a naši kulturu? Stačí se podívat na to, co se teď děje v Íránu. Zdá se to vzdálené, zdá se, že se nás to netýká. Omyl.

3.10.2022 v 11:57 | Karma: 24,16 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Ve slepé plynové uličce budeme dřív, než napadne první sníh.

Co chtějí koaliční vládci stropovat a evropsky řešit, když plyn prostě není? A i kdyby byl, evropské řešení znamená jediné. Západoevropské ceny, nikoliv ovšem západoevropské platy.

29.8.2022 v 12:10 | Karma: 39,92 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Mantra evropského volného trhu. Jinak řečeno, vezmeme si všechno, co se nám hodí.

Říká se tomu volný trh. Po listopadu 89 nám řekli, že to je jediný možný způsob, jak se stát součástí Západu. Už nám ale neřekli, že ten „volný“ trh vůbec není volný.

11.8.2022 v 13:18 | Karma: 42,70 | Přečteno: 2516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4199x
Jsem soukromá podnikatelka a absolventka Filozofické fakulty Univerzity Palackého. O politiku se aktivně zajímám dlouhodobě proto, že jsem přesvědčená, že nikdo nikdy nebude hájit naše zájmy lépe, než my sami. Jsou mi blízké pravicové a konzervativní hodnoty. Stavět bychom měli na staletí ověřených principech, a ne se nechat vtáhnout do progresivních nesmyslů novodobých sociálních inženýrů.

Seznam rubrik