Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lékaři bez hranic, nebo spíš už obchodníci se životy bez zábran?

Italská justice konečně shromáždila důkazy o spolupráci neziskovky Lékaři bez hranic s pašeráky lidí ve Středozemním moři. Případ se snad konečně dostane k soudu. 
Jana Marková

Italská justice obvinila celkem 3 neziskové organizace ze spolupráce s pašeráky lidí a jednou z nich jsou Lékaři bez hranic. Neziskovka s gigantickým rozpočtem 1,63 miliardy USD. A právě tato organizace dostává spoustu peněz od dárců i z České republiky, kdy se lidé domnívají, že těmi penězi pomohou umírajícím dětem v nejchudších zemích, obětem přírodních katastrof, zemím postiženým válkou a nebo jdou na výstavbu nemocnic. Koneckonců dopisy s podobnými výjevy a s žádostmi o dar dostal do schránky už asi každý z nás. Bohužel situace se mění a už dávno není pravda, že toto je jediná činnost, kterou se Lékaři bez hranic zabývají. I když se jí zaštiťují. Ale už v roce 2017 mnoho lidí i politiků poukazovalo na to, že tyto neziskové organizace pomáhají pašerákům lidí. Ti byli samozřejmě okamžitě označeni za šiřitele dezinformací a hoaxů. Jak se ovšem postupem času ukazuje, tak to zdaleka žádný hoax nebyl.

Co tedy konkrétně má italská justice proti Lékařům bez hranic a dalším dvěma neziskovým společnostem Save the Children a Jugend Rettet? Málo toho tedy není, jen policejní zpráva má 651 stran, ve kterých obviňuje celkem 21 konkrétních lidí z těchto tří organizací. Vypadá to jako kapka v moři ze 37 000 zaměstnanců organizace, ale nezapomínejme, že se nejedná o žádné osamocené vlky na lesní hranici. Jedná se o lidi s plným zázemím včetně lodí pro stovky pasažérů a desítky členů posádek. Informace o tom jako první přinesl světoznámý francouzský deník Le Figaro, podrobněji se o operacích rozepsal pro změnu švýcarský deník Le Temps.

Cituji z článku deníku:

V brzkých ranních hodinách skupinka libyjských pašeráků přijela k lodi Vos Hestia a upozornila kapitána lodi, že se brzy objeví plavidlo plné uprchlíků, kteří potřebují zachránit. Vzápětí se skutečně na horizontu objevila loď s 500 lidmi na palubě, v klidu je držel jeden z pašeráků ranami opaskem. Pak pašeráci organizovali přesun uprchlíků na Vos Hestia, která je i s jedním pašerákem dopravila k italským břehům. Po třech dnech dopluli do přístavu Reggio de Calabre a libyjský pašerák záhy beze stopy zmizel, popisuje operaci z června 2017 list Le Temps.“

A jak si mohou být policisté jisti, že se tak dělo? Je to prosté. Ze zabavených mobilních telefonů, laptopů a také díky člověku nasazenému přímo v centru jedné z obviněných organizací. Plus mají také GPS souřadnice všech lodí, které se v danou dobu pohybovaly poblíž plavidel pašeráků. Jak se k tomu staví samotné organizace? Samozřejmě vinu popírají, obvinění zlehčují a omílají stále dokola, že zachraňovat lidské životy není zločin. Jak přímo řekl jeden z jejich právníků.

Ale opravdu je toto záchrana životů? Není to jen obří obchod s lidmi pod rouškou záchrany životů? Je záchranou života převzetí těchto lidí z lodi pašeráků? Lidí o které se dál nestarají a hodí je „na krk“ národním státům a starejte se? Bez ohledu na nemoci, které mohou mít, bez ohledu na celkový stav, ve kterém se migranti ze zcela jiného kulturního prostředí nacházejí? Po mě potopa. A opravdu byl život takových lidí ohrožen, tedy kromě možné smrti z rukou pašeráků samotných? Nebo jim jen někdo namluvil, že když dostatečně zaplatí, odvezou je lodi neziskovek někam, kde se budou mít lépe? Kde takzvaně „létají pečení holubi do huby“ a kde se o ně postarají? A co ti pašeráci, kteří byli přivezeni do Itálie, a kteří beze stopy zmizeli? To je také záchrana životů? Nebo snad lze za záchranu považovat to, že napomáhají k velkým ziskům převaděčům? A že jde o velké peníze, to potvrzují i mezinárodní organizace, které odhadují, že pašování migrantů přináší ročně až 7 miliard dolarů. (To je více než 4x roční rozpočet Lékařů bez hranic.) Další kdo z pašování migrantů profituje je i italská mafie, která migranty pak využívá jako své vymahače, a nebo jako dealery drog, či pasáky prostitutek. Takže opravdu takové organizace zachraňují životy???

Konečně se tedy alespoň v Itálii rozhodli problém pojmenovat a řešit tak, jak si zaslouží. U soudu. A tak by to mělo být ve všech dotčených zemích. Protože pokud nezastavíme tento obří obchod, nezastaví se nikdy ani migrační vlna.

 

Zdroje:

https://www.occrp.org/en/blog/6028-in-sicily-anti-mafia-skills-used-in-the-fight-against-people-smugglers

https://echo24.cz/a/SLkN2/lekari-bez-hranic-save-the-children-a-jugend-rettet-ngo-byly-obvineny-ze-spoluprace-s-paseraky-lidi

https://www.lefigaro.fr/international/immigration-trois-ong-accusees-par-la-justice-italienne-de-complicite-avec-des-passeurs-libyens-20210316

https://www.letemps.ch/monde/trois-ong-sauvetage-mer-accusees-complicite-passeurs-criminels

https://www.unodc.org/toc/en/crimes/migrant-smuggling.html

https://www.theguardian.com/global-development/2021/mar/04/refugee-rescuers-charged-in-italy-with-complicity-in-people-smuggling

https://www.lekari-bez-hranic.cz/vyrocni-zpravy

 

 

Autor: Jana Marková | pátek 19.3.2021 12:34 | karma článku: 43,60 | přečteno: 4094x
  • Další články autora

Jana Marková

Ukrajina - ne, opravdu nevyhrává(me)

Včera jsem četla několik zajímavých článků a postřehů o aktuální situaci na Ukrajině, tak se s vámi o ně chci podělit. Nejsem vojenský analytik, a tak to prosím berte jen jako moje osobní zamyšlení.

9.8.2023 v 12:19 | Karma: 40,15 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Konec. S poslední zavřenou elektrárnou v Německu už nikdy dostupnou energii mít nebudeme.

V Česku opět poletí ceny elektřiny nahoru, protože nemáme šanci zaplatit německé ceny. Ceny, za které ji budou od nás naši "zelení" sousedé kupovat. A my jim ji za ně místo ochrany vlastních lidí z polostátního ČEZu prodáme.

18.4.2023 v 12:31 | Karma: 38,69 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Proč hoří Írán? Týká se nás to?

Proč bychom si měli za každou cenu uchovat náš styl života, naše tradice a naši kulturu? Stačí se podívat na to, co se teď děje v Íránu. Zdá se to vzdálené, zdá se, že se nás to netýká. Omyl.

3.10.2022 v 11:57 | Karma: 24,16 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Ve slepé plynové uličce budeme dřív, než napadne první sníh.

Co chtějí koaliční vládci stropovat a evropsky řešit, když plyn prostě není? A i kdyby byl, evropské řešení znamená jediné. Západoevropské ceny, nikoliv ovšem západoevropské platy.

29.8.2022 v 12:10 | Karma: 39,92 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Mantra evropského volného trhu. Jinak řečeno, vezmeme si všechno, co se nám hodí.

Říká se tomu volný trh. Po listopadu 89 nám řekli, že to je jediný možný způsob, jak se stát součástí Západu. Už nám ale neřekli, že ten „volný“ trh vůbec není volný.

11.8.2022 v 13:18 | Karma: 42,70 | Přečteno: 2516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4199x
Jsem soukromá podnikatelka a absolventka Filozofické fakulty Univerzity Palackého. O politiku se aktivně zajímám dlouhodobě proto, že jsem přesvědčená, že nikdo nikdy nebude hájit naše zájmy lépe, než my sami. Jsou mi blízké pravicové a konzervativní hodnoty. Stavět bychom měli na staletí ověřených principech, a ne se nechat vtáhnout do progresivních nesmyslů novodobých sociálních inženýrů.

Seznam rubrik