Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyděračská EU zatíná drápy diktatury čím dál tím víc. Pro naše dobro samozřejmě.

Porušení hodnot EU bude nově znamenat konec čerpání peněz. Posílat je a ručit za její dluh se ale bude muset dál. Kdo ale bude určovat koho a za co "sejmout"? Vážně si to necháme líbit?  

 

Jana Marková

Zpravodajské servery dnes informovaly, že zástupci členských zemí EU a Evropského parlamentu se dohodli na tom, že čerpání peněz z fondů Evropské unie bude podmíněno dodržováním principů takzvaného právního státu. Maďarsko a Polsko, vůči kterým je toto opatření (především) namířeno, s ním nesouhlasí a pokládají je za vydírání. Což se jim nedivím, protože už jen z toho je jasné, že pokud dvě země nesouhlasily, těžko se mohlo jednat o dohodu. Je to spíše diktát, který především Německo s Francií protlačili za pomoci svých věrných vazalů proti vůli Poláků a Maďarů. Bohužel, s asistencí ČR, na čemž mají lví podíl aktivity české eurokomisařky Věry Jourové. To české se mi píše obtížně, ale formálně to tak je. Europarlament se chlubí, že „díky tomuto nástroji bude moci EU zastavit financování vlád, které nedodržují naše hodnoty, jako je vláda práva“. Čí hodnoty to budou, si lze snadno domyslet. Co konkrétně bude znamenat porušení těchto hodnot EU přitom bude určovat Evropská Komise a bude to podléhat schválení kvalifikovanou většinou v Evropské radě. Takže takové malé o vás bez vás. Nebo vlastně velké.

Už v minulosti byli v Evropské radě hravě přehlasováni odmítači kvót na přerozdělování migrantů. Opravdu ráda bych se mýlila, ale předpokládám, že tímto mechanismem budeme napříště donuceni se podřídit. Proč? Protože finanční tlak bude drtivý. „Provinilé země“ budou nuceny přispívat do společné kasy, ručit za dluhy, které bylo letos povoleno EU začít vytvářet, ale nebudou mít k žádným z takto vytvářených evropských fondů přístup. Tohle bude nepochybně hodně účinné, pokud daný stát nebude chtít rovnou spáchat finanční sebevraždu. Ručení za dluhy jsme s velkou slávou pomohli schválit, přidali se k němu a oprátku kolem krku jsme si tak vlastně hodili sami.

Bruselu (a s ním zejména Berlínu a Paříži) se prosazením uvědomělé paní komisařky Jourové za jednu z místopředsedkyň Ursuly von der Leyen s odpovědností za právní stát podařilo geniálně rozklížit V4-ku. Tím se jim povedlo opatřit si velký klacek vůči odbojným Maďarům a Polákům, kteří se provinili především tvrdošíjným odmítáním kvót k přerozdělování migrantů. Zkušenosti s Bruselem mi napovídají, že tento klacek bude brzy využit k tomu, aby byli odmítači kvót přivedeni k poslušnosti. A to všechno za aktivního českého přisluhování. Už nebude možné říct, co nám mohou udělat......Za to jsme obdrželi příslib, že bude zřízen fond na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirem. Je to takový přílepek, který znamená, že pokud by se Poláci nebo Maďaři, případně kdokoli jiný pokusil dohodu vetovat, bude současně vetovat právě i tento fond. Kruh se uzavřel. Velmi pěkně to na nás v Bruselu ušili.

Dáme si to líbit? Tady totiž už končí jakákoliv obhajoba ve stylu, je to pro nás výhodné. V této podobě je to pro nás a všechny státy, které se nepodrobí vůli Německa a Francie, likvidační. Necháme si tu oprátku ještě utáhnout, nebo začneme reálně uvažovat o tom, že nastává čas odejít?

 

Zdroj:https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/cerpani-unijnich-penez-bude-spojeno-s-vladou-prava-k-nevoli-polska-a-madarska-40341440?

Autor: Jana Marková | pátek 6.11.2020 9:39 | karma článku: 43,51 | přečteno: 2377x
  • Další články autora

Jana Marková

Ukrajina - ne, opravdu nevyhrává(me)

Včera jsem četla několik zajímavých článků a postřehů o aktuální situaci na Ukrajině, tak se s vámi o ně chci podělit. Nejsem vojenský analytik, a tak to prosím berte jen jako moje osobní zamyšlení.

9.8.2023 v 12:19 | Karma: 40,15 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Konec. S poslední zavřenou elektrárnou v Německu už nikdy dostupnou energii mít nebudeme.

V Česku opět poletí ceny elektřiny nahoru, protože nemáme šanci zaplatit německé ceny. Ceny, za které ji budou od nás naši "zelení" sousedé kupovat. A my jim ji za ně místo ochrany vlastních lidí z polostátního ČEZu prodáme.

18.4.2023 v 12:31 | Karma: 38,69 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Proč hoří Írán? Týká se nás to?

Proč bychom si měli za každou cenu uchovat náš styl života, naše tradice a naši kulturu? Stačí se podívat na to, co se teď děje v Íránu. Zdá se to vzdálené, zdá se, že se nás to netýká. Omyl.

3.10.2022 v 11:57 | Karma: 24,16 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Ve slepé plynové uličce budeme dřív, než napadne první sníh.

Co chtějí koaliční vládci stropovat a evropsky řešit, když plyn prostě není? A i kdyby byl, evropské řešení znamená jediné. Západoevropské ceny, nikoliv ovšem západoevropské platy.

29.8.2022 v 12:10 | Karma: 39,92 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Mantra evropského volného trhu. Jinak řečeno, vezmeme si všechno, co se nám hodí.

Říká se tomu volný trh. Po listopadu 89 nám řekli, že to je jediný možný způsob, jak se stát součástí Západu. Už nám ale neřekli, že ten „volný“ trh vůbec není volný.

11.8.2022 v 13:18 | Karma: 42,70 | Přečteno: 2516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4199x
Jsem soukromá podnikatelka a absolventka Filozofické fakulty Univerzity Palackého. O politiku se aktivně zajímám dlouhodobě proto, že jsem přesvědčená, že nikdo nikdy nebude hájit naše zájmy lépe, než my sami. Jsou mi blízké pravicové a konzervativní hodnoty. Stavět bychom měli na staletí ověřených principech, a ne se nechat vtáhnout do progresivních nesmyslů novodobých sociálních inženýrů.

Seznam rubrik