Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život jednoho řidiče autobusu za změnu nestojí?

Rasisty z nás nedělá to, že chceme žít v bezpečí a měřit všem stejným metrem. Žádnou kolektivní vinu neneseme a není důvod si to nechat vnutit.

 

Jana Marková

Když jsem byla malá, byl řidič autobusu člověk, který měl respekt. Respekt nás rozjívených školáků, ale respekt i těch dospělých. Všichni ho tak nějak chápali jako autoritu, jako někoho, bez koho tenhle svět nebude fungovat tak, jak jsme zvyklí. Když jsem byla s holkama v pubertě, byl to ten, který nás vozil na školní výlety a my se sázely, která z nás se mu líbí. Respekt ale zůstával. Všechno to mělo svá pravidla a ostatně má dodnes. Nebo by mělo mít. Teď jeden takový zemřel. Zemřel proto, že chtěl právě tato, po generace zažitá, pravidla dodržovat. Chtěl, aby to, co platí pro všechny, bylo všemi skutečně respektováno. A tak se čtyři mladí kluci rozhodli, že mu to ukážou. Ukážou, že pro ně pravidla neplatí. Způsobem, který jsme do nedávna vídali jen ve filmech o válkách gangů. Nejsme připraveni na takovou míru agresivity a násilí a tak je nikdo nedokázal zastavit a oni ho ubili k smrti. Stalo by se tak i před deseti, dvaceti lety?

Ti kluci se snad dočkají spravedlivého trestu. Trestu, který by měl platit pro všechny stejně. Není to v dnešní době úplně samozřejmé. Stejně, jako není samozřejmé měřit každému stejným metrem. O někom se schraňují údaje o tom s kým surfoval po internetu roky a o někom se nesmí pochybovat, že vousy na délku prstu skutečně má třináctiletý kluk. Proč se tu neprotestuje proti tomu, že společnost nedokáže zajistit elementární bezpečnost svým občanům a zaměstnancům? Proč se neozveme, že není správné, že tisíce lidí přicházejí do evropských států každý den, aniž bychom o nich cokoliv věděli? Proč se i zjevnou lež nikdo neodváží rozporovat, pokud je nám vnucována těmi správnými médii? Jak to, že se tu vytvořila tak velká atmosféra strachu z vlivných zájmových skupin, že už ani smrt člověka, který celý život vozil lidi do práce a děti do školy s tím nepohne? Jak to, že celosvětově nefrčí heslo bus drivers lives matter?

Odpověď není snadná. Ale měli bychom se o ni snažit. V rámci superkorektní politiky jsme se dostali do bodu, kdy ne menšiny, ale většina běžných lidí je vystavena šikaně a nátlaku. Zase se bojíme říkat své názory, abychom nepřišli o práci a aby se s námi nesvezli třeba i naši přátelé a známí. Jak to dopadá, vidíme sami. A to ani nemusíme navštívit nějakou z dalších a dalších no-go zón ve velkých městech. I když pardon, ony vlastně nejsou. To jen ty místní lidi tam přestalo bavit chodit.

Někdo rozhodl o tom, že život jednoho člověka je víc, než život člověka jiného. Smrt jednoho si zaslouží bourání soch, cenzuru sociálních sítí a přepisování dějin, zatímco druhou stačí připomenout poklidnou demonstrací na předměstí rodného města. Mají společného víc, než by se zdálo. Obě byly násilné a zbytečné. Každá z nich je však ukázkou určitého způsobu života. A každá z nich nám ukazuje, jak snadné je pokřivit jejich vnímání a důležitost. Z jednoho je uděláme hrdinu, na druhého raději zapomeneme. Záleží na všech životech. A je potřeba bránit právo a pořádek na všech úrovních. Nedělá to z nás rasisty, že chceme žít v bezpečí. Že se nechceme bát jít večer po parku, nebo pustit své děti na ulici. Nebo do toho autobusu. I když by to znamenalo obranu naší kultury tak, jak ji po staletí známe, proti těm, kteří jí pohrdají.

 

Autor: Jana Marková | pondělí 13.7.2020 12:03 | karma článku: 46,70 | přečteno: 9743x
  • Další články autora

Jana Marková

Ukrajina - ne, opravdu nevyhrává(me)

Včera jsem četla několik zajímavých článků a postřehů o aktuální situaci na Ukrajině, tak se s vámi o ně chci podělit. Nejsem vojenský analytik, a tak to prosím berte jen jako moje osobní zamyšlení.

9.8.2023 v 12:19 | Karma: 40,15 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Konec. S poslední zavřenou elektrárnou v Německu už nikdy dostupnou energii mít nebudeme.

V Česku opět poletí ceny elektřiny nahoru, protože nemáme šanci zaplatit německé ceny. Ceny, za které ji budou od nás naši "zelení" sousedé kupovat. A my jim ji za ně místo ochrany vlastních lidí z polostátního ČEZu prodáme.

18.4.2023 v 12:31 | Karma: 38,69 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Proč hoří Írán? Týká se nás to?

Proč bychom si měli za každou cenu uchovat náš styl života, naše tradice a naši kulturu? Stačí se podívat na to, co se teď děje v Íránu. Zdá se to vzdálené, zdá se, že se nás to netýká. Omyl.

3.10.2022 v 11:57 | Karma: 24,16 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Ve slepé plynové uličce budeme dřív, než napadne první sníh.

Co chtějí koaliční vládci stropovat a evropsky řešit, když plyn prostě není? A i kdyby byl, evropské řešení znamená jediné. Západoevropské ceny, nikoliv ovšem západoevropské platy.

29.8.2022 v 12:10 | Karma: 39,92 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Mantra evropského volného trhu. Jinak řečeno, vezmeme si všechno, co se nám hodí.

Říká se tomu volný trh. Po listopadu 89 nám řekli, že to je jediný možný způsob, jak se stát součástí Západu. Už nám ale neřekli, že ten „volný“ trh vůbec není volný.

11.8.2022 v 13:18 | Karma: 42,70 | Přečteno: 2516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4199x
Jsem soukromá podnikatelka a absolventka Filozofické fakulty Univerzity Palackého. O politiku se aktivně zajímám dlouhodobě proto, že jsem přesvědčená, že nikdo nikdy nebude hájit naše zájmy lépe, než my sami. Jsou mi blízké pravicové a konzervativní hodnoty. Stavět bychom měli na staletí ověřených principech, a ne se nechat vtáhnout do progresivních nesmyslů novodobých sociálních inženýrů.

Seznam rubrik