Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V některých komoditách ale soběstační jsme, u jiných je problém, že u nás přijde jejich zpracování tak draho (vlivem zastaralých zařízení a technologiích), že je levnější je dovézt. Údajně je u nás zpracování dvakrát dražší, než v průměru ve státech EU, oproti Německu či Rakousku ještě vícenásobně.

Jak je možné, že můžeme koupit německé brambory z loňské sklizně ještě koncem června? Přitom lepší, než kdoví odkud dovezené rané.

Ale něco se dovézt musí, protože to u nás nevypěstujete, ani kdy se celá Trikolora přetrhla. Paní autorka asi nezažila socialistickou frontu na banány a pomeranče. Asi si to chce vyzkoušet.

Kromě toho u nás na Penny je nápis, že "7 z 10 potravin je českého původu". Tak co kdo ještě chce? ;-DRv

0 1
možnosti
Foto

Hele, pane Slováku, to tam mám kvůli Vám letět, vyfotit a poslat e-mailem? Tomáši jeden nevěřící! ;-D

0 0
možnosti
JP

Nápad na soběstačnost vyšel z Babišovy drůbežárny ve sněmovně a jeho úroveň tomu odpovídá. Pod výkřikem o nutné soběstačnosti pak šly nenápadně a rychle do zemědělství další miliardy, určitě na ta "správná" místa. Považuji to za hyenismus, protože zemědělství, ve kterém pracuji, covidem postiženo nebylo. Tyto peníze nyní chybí v podpoře postižených odvětví, která musela zastavit činnost.Pamatuji socialistické plánování a přikazování. Výsledkem byla malá nabídka a nízká kvalita, ale za potraviny jsme dávali přes 50% mezd. Tam se snad vracet nechceme. Měli bychom využívat výhod svobodného trhu, rozhodující slovo by měl mít zákazník a ne nějaká nařízení.

2 4
možnosti
JT

J51i90r14i 48T31i11c72h18y

22. 6. 2020 17:48

Podivejme se na priklad na situaci velmoce USA, ktera pri vpadu virusu nahle potrebovala produkty z Ciny, protoze se tam prestaly vyrabet! Chceme dovazet treba hracky z Ciny, protoze jsou levne, ackoli mohou obsahovat natery s olovem? Dovezeme treba ponekud levnejsi zbozi ze zahranici, tim ale ztrati praci nasi lid, misto slusne mzdy pak mohoi pracovat v MacDonaldu.

Jen tak na okraj, Anglie dlouho podporovala nevyhodnou tezbu uhli v dobe levne ropy, protoze si chtela udrzet jistou miru energeticke nezavislost v pripade nejake svetove krize.

5 0
možnosti
EH

Vše pro blaho korporací a mnozí obhajují status quo až na dřeň, protože asi pamatují, jak v sámošce nebyly banány. Teď sice jsou, i mango, ale za jakou cenu? A tím nemíním cenovku.

Korporace nás naučily na konzum a kdo nám ho chce vzít, je ignorant nerozumící zemědělství, ekonomice a nejspíš volič Okamury a Zemana. Je v pořádku, že jsme levná pracovní síla Německa. I ten dělník třetího světla produkující palmový olej za dolar na den je v pořádku. Co na tom, že před korporátem by ten dolar k obživě nepotřebovali?

3 0
možnosti
Foto

J31a90n 86Š30i13k

22. 6. 2020 13:24

Máte množství postřehů asi dobrých, ale..."Libovůle cizích korporací", to mi připomíná hlášku "Lživý hlas to vane z Wall-streetu" :-) Soběstačnost znamená, že se některých potravin budeme muset v určitých obdobích vzdát úplně. Například pokud se rozhodneme, že nedovezeme tolik brambor a podpoříme naše zemědělce, kteří potřebné množství zasadí, tak pokud bude sucho a neúroda, bramborami je už nenahradíme, protože je nám nikdo zvenku neprodá. Viděla jste někdy pole po extrémním suchu, jak vypadají brambory? Takže pokud se smíříme s tím, že budou sezóny, kdy se budeme cpát rýží, proč ne. Objednávky se dělají před tím než se sadí. Navíc si všichni zvykli na komfort třeba jíst papriku v zimě. Jíst by se správně mělo ovoce a zelenina místní a v příslušné sezóně. Netuším, zda se najdou politici, kteří to lidem vysvětlí. A konečně jde o systematickou a mravenčí práci na několik desítek let s množstvím odborníků. Dle mého na to nemáme ani lidi, ani trpělivost. Já bych se osobně zaměřil na podporu množství malých projektů, aby lidi získali znovu vztah k půdě a krajině. Třeba zakládaním menších farem, sadů, rybníků. Pak přijde soběstačnost sama, ale bude to trvat dlouho, předlouho i tak. Velké projekty jsou dle mého předem odsouzeny k zániku, těch se však chopí nějaká jiná velká korporace, která nebude žlutá, ale červená a svojí libovůlí...:-) dál to znáte, jak z toho Wall streetu to vane...Krásný den

8 2
možnosti
EH

Když přijde neúroda, státy produkující potraviny si je logicky nechají pro vlastní trh. Státy, které dovážejí, budou jíst rýži.

4 0
možnosti
AM

A16d53a85m 95M42a22l41ý

22. 6. 2020 12:34

Trikolóra navazuje na nejlepší tradice Václava Klause st. Ten měl vždy rádoby pravicové řeči, ale praxe jeho reálných politických kroků byla v nejlepším případě spíše sociálně demokratická.

4 7
možnosti
LV

O tom, že píšete nesmysly, paní Trikolóro, svědčí letmý pohled na tyto stránky: http://www.edotace.cz/clanky/promena-ceskeho-zemedelstvi-po-vstupu-do-eu.

U plodin jako obiloviny, hovězí maso, mléko, cukr naše okolo roku 2000 dosažená soběstačnost stále roste, přebytky se exportují. Zkrátka máme dobré podmínky pro pěstování, skladování a zpracování obilí, cukrové řepy, hovězího masa a mléka.

U brambor jsme byli v roce 2000 +-soběstační, dnes se dováží cca 20 % spotřeby. Důvod? U nás máme jen jednu úrodu ročně. Brambory se musejí dlouhodobě skladovat, a to stojí peníze. Řecko, Itálie, Španělsko nebo Egypt mají úrody 2. Takže místo drahého skladování to naloží na lodě a kamiony a vyvezou. A Vy pak máte na pultech vedle českých scvrklých loňských brambor čerstvé žluté brambory z jihu, a to za stejnou cenu. Ne proto, že dotace, ale proto, že je není třeba skladovat v klimatizovaných halách za stálé teploty a vlhkosti, a proto, že nové brambory jsou prostě nové brambory. Po kterých asi sáhnete?

Citelný pokles v soběstačnosti je u vepřového a drůbežího masa. U vepřového je zjevně prostor pro podnikání - máme dost obilí na výkrm, díru na trhu, a hle! Nikdo se do toho nehrne. Je to drahé, velkovepříny smrdí na kilometry daleko, kejda je agresivní nevyvážená organická hmota, která sama o sobě ničí půdu, půdní život a kontaminuje spodní vody. U drůbežího je problém trochu jinde. Největším producentem drůbežího masa je Agrofert, který skoupil prakticky veškeré drůbežárny v ČR a většinu jich zavřel se záměrem diktovat cenu na trhu. Což nepřipouští zákon o hospodářské soutěži, implementovaný do našeho právního řádu z EU, takže díru využili především Poláci a Nizozemci, kteří díru na trhu vyplnili.

Kapitolou samou pro sebe je zelenina. Ta je pracná, s vysokým podílem lidské práce, nikdo to prostě nechce dělat. Ani Vy ne, ani pan Zapletal, pan Burget, ani jiní. Tam asi bude nutné zavést povinnou robotu, jinak mrkev prostě dovážet budeme muset.

14 4
možnosti
JZ

Jako že na západě je víc lidí, co jsou ochotni zpracovávat mrkev, než u nás? Pokud ano, tak opět jedině díky lepším odměnám, které vyplývají z křivých dotací. Vtipné, jak se kruh krásně uzavírá, že?;)

7 0
možnosti
AT

... a ještě mi prosím vyjmenujte, kdy v historii našeho členství v EU došlo k nějaké tragické situaci se zásobováním potravinami a my neměli co jíst. Děkuji.

4 0
možnosti
AT

Ne neudělá, to nikdo netvrdí. Ale že budou potraviny dražší a méně dostupné bylo i zde na blozích několikrát vysvětleno.

Je úsměvné, že na jednu stranu proklínáte (nespravedlivé) dotace EU a na druhou chcete dotovat naše zemědělce. Od strany spíše pravicové, jak se prezentujete bych čekal spíš boj za omezení dotací nebo snahu o jejich srovnání, když se vám zdá, že jsou nerovné. Ale to je těžší, na dlouhé lokte a nemá to okamžitou odezvu u jisté části voličů.

Nebo na to chcete jít jinak? Vysvětlete prosím. Za líbivým heslem "podpora našim zemědělcům" a "soběstačnost" se může skrývat ledacos.

3 4
možnosti

Trikolora není žádná pravice - jsou to spíše národní socialisté.

1 1
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4199x
Jsem soukromá podnikatelka a absolventka Filozofické fakulty Univerzity Palackého. O politiku se aktivně zajímám dlouhodobě proto, že jsem přesvědčená, že nikdo nikdy nebude hájit naše zájmy lépe, než my sami. Jsou mi blízké pravicové a konzervativní hodnoty. Stavět bychom měli na staletí ověřených principech, a ne se nechat vtáhnout do progresivních nesmyslů novodobých sociálních inženýrů.

Seznam rubrik