Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč hoří Írán? Týká se nás to?

Proč bychom si měli za každou cenu uchovat náš styl života, naše tradice a naši kulturu? Stačí se podívat na to, co se teď děje v Íránu. Zdá se to vzdálené, zdá se, že se nás to netýká. Omyl.

 

Jana Marková

Ono se nás to totiž může týkat s každým takovým člověkem, který si přinese tuto kulturu ze své země k nám. Byť momentálně třeba jako uprchlík volající po ochraně. Uvědomme si, že tradice islámské kultury jsou po desítky generací hluboce zakořeněné v každém z nich.

Před několika dny zemřela 22 léta íránská Kurdka Masha Amini. Už smrt takto mladé dívky je tragédie. Mnohem vážnější je ale důvod jejího skonu. Tato mladá žena byla zatčena náboženskou policií (policie která dohlíží na morální prohřešky především žen proti islámskému právu Šaríja). Důvodem byl špatně nošený hidžáb (pokrývka hlavy nařízená v Íránu všem ženám, které vyjdou na veřejnost).Po zatčení byla Masha nalezena mrtvá a její tělo neslo následky špatného zacházení, včetně fyzického a sexuálního násilí. Byla to taková ta pověstná poslední kapka, která tyhle protesty odpálila. Hlavní příčiny lze ale najít spíše v systematické tyranii islámského režimu v Íránu vůči ženám a naprostém přehlížení barbarství, které na ženách páchají jejich manželé a rodiny. V islámu ovšem nejen v Íránu.

Podle íránské emigrantky Aynaz Cyrus, která sama patřila k vrcholným postavám ženského odporu proti íránskému režimu, než byla nucená emigrovat, protože ji hrozila smrt, ročně v Íránu zemře na 500 žen, které jsou zavražděny svými manžely či rodinnými příslušníky z důvodu údajného poškození tváře rodiny. Zkráceně je tento druh vražd znám jako vražda ze cti. Dále je více než 5000 dívek ve věku 11-15 let násilně provdáno (ale i prodáno) za muže o 30 i více let starších. Dalších 5000 žen je každý rok zohaveno kyselinou za různé prohřešky proti morálce.Když žijete v takové společnosti, tak dříve nebo později dojde k tomu, že pohár přeteče. Přesně to se stalo teď v Íránu.

Protesty se rozšířily do celé země a dál sílí (i když místní režim dělá vše proto, aby to utajil). Íránská vláda cenzuruje a vypíná internet a sociální sítě, ale lavina nepokojů je na toto už moc silná. Celé situaci pomáhá i fakt, že část ozbrojených složek protestující ignoruje a jen přihlíží, především mimo hlavní město. Není to snad tím, že by sympatizovaly s protesty, ale spíše nesnáší náboženskou policii.Proč armáda a policie nemá ráda náboženskou policii?Jelikož policisté a vojáci jsou z větší části profesionálové a mají za sebou výcvik a mnoho z nich je na svou práci hrdých. Náboženská policie, tak to je jiná story. Tahle složka by se dala přirovnat k naší socialistické pomocné stráži VB. Pro členství v takové policii netřeba vzdělání, kvality, nebo výcvik, stačí dostatečný ideologický zápal a fanatismus. To stejné platí pro všechny složky této "morální autority"Jestli můžou tyto protesty vést ke svržení islámské diktatury v Íránu to jistě říci nelze, hodně bude záležet na armádě a policii, jak dlouho budou ochotni chránit tento režim, i mnohým z nich se začíná zajídat. Já osobně si myslím že ne, ale to je pouze můj názor.

To, že je situace mimo běžný rámec, ukazují nejen počty mrtvých (více než 80) a více než 1200 pohřešovaných (rozuměj zatčených a odvezených neznámo kam), ale i to, že se proti Ajatolláhovi Chámenejímu postavila i část imámů, a že mnoho veřejně známých osobností, sportovců i lidí z vysokých míst rezignovalo, nebo dokonce odešlo ze země.

A přesně všechny tyto problémy už nejsou jen věcí muslimských zemí, ale i Evropy a zemí Commonwealthu. Před 40 lety pojmy jako vraždy ze cti, nebo dětské či nucené sňatky a prodeje žen do manželství byly něčím, o čem jsme četli maximálně v knihách z orientu. Dnes již tyto zrůdné činy máme pár desítek kilometrů od našich hranic. Vražd ze cti v muslimských komunitách v Evropě hojně přibývá, a to úměrně s počtem lidí v této komunitě. Zatím jich je ročně cca 10, není to alarmující, ale spíš důrazné varování.

Horší to je s dalšími zločiny jako dětské sňatky, prodej žen do manželství nebo zohavení kyselinou (mimořádně "populární" hlavně u Pákistánců v Anglii). Takových případů už má Evropa na tisíce. A to jsou jen známé případy, vzhledem k uzavřenosti těchto komunit bude číslo mnohem vyšší. Vůbec nejhorší je situace se sexuálním zneužíváním mladých dívek komunitou přistěhovalců ve Velké Británii (95 procent tvoří Pákistánci a Afghánci). K prostituci zde bylo nuceno několik tisíc žen za tichého přihlížení úřadů i policie, a to více než 20 let. Tyto případy jsou známé jako Rottherhamská nebo Telfordská kauza. I když... prostituce asi není správné slovo, prostitutka za sex bere peníze sama nebo přes tzv. pasáka. Ale tyto dívky ve věku 10-15 let za to nedostaly nic, tedy krom výhrůžek, bití a nucenému návyku na drogy.

Mějme se proto velmi na pozoru, aby takovéto činy nikdy nezdomácněly i u nás. Uchovejme si společnost, která upřednostňuje svobodu a život, a ne příklon ke středověku a k barbarství.

https://www.bbc.com/news/uk-england-south-yorkshire-61881000

https://www.mirror.co.uk/all-about/rotherham-child-abuse-scandal

https://www.iranintl.com/en/abouten

https://liveuptofreedom.com

https://www.instagram.com/liveuptofreedom

https://www.dw.com/en/child-marriages-in-germany-present-a-challenge-for-authorities/a-50540043

https://www.statista.com/statistics/888324/acid-attacks-in-london

 

Autor: Jana Marková | pondělí 3.10.2022 11:57 | karma článku: 24,16 | přečteno: 493x
  • Další články autora

Jana Marková

Ukrajina - ne, opravdu nevyhrává(me)

Včera jsem četla několik zajímavých článků a postřehů o aktuální situaci na Ukrajině, tak se s vámi o ně chci podělit. Nejsem vojenský analytik, a tak to prosím berte jen jako moje osobní zamyšlení.

9.8.2023 v 12:19 | Karma: 40,15 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Konec. S poslední zavřenou elektrárnou v Německu už nikdy dostupnou energii mít nebudeme.

V Česku opět poletí ceny elektřiny nahoru, protože nemáme šanci zaplatit německé ceny. Ceny, za které ji budou od nás naši "zelení" sousedé kupovat. A my jim ji za ně místo ochrany vlastních lidí z polostátního ČEZu prodáme.

18.4.2023 v 12:31 | Karma: 38,69 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Ve slepé plynové uličce budeme dřív, než napadne první sníh.

Co chtějí koaliční vládci stropovat a evropsky řešit, když plyn prostě není? A i kdyby byl, evropské řešení znamená jediné. Západoevropské ceny, nikoliv ovšem západoevropské platy.

29.8.2022 v 12:10 | Karma: 39,92 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Mantra evropského volného trhu. Jinak řečeno, vezmeme si všechno, co se nám hodí.

Říká se tomu volný trh. Po listopadu 89 nám řekli, že to je jediný možný způsob, jak se stát součástí Západu. Už nám ale neřekli, že ten „volný“ trh vůbec není volný.

11.8.2022 v 13:18 | Karma: 42,70 | Přečteno: 2516x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Půjdete do kriminálu za vtip? Už brzy možná ano. Schází velice málo.

Dnes mám pro vás takovou lahůdku, která hodlá kriminalizovat v podstatě cokoliv, na co si nátlakové neziskovky vzpomenou, nebo co se nebude někomu takzvaně hodit do krámu.

17.2.2022 v 9:29 | Karma: 48,08 | Přečteno: 15587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4199x
Jsem soukromá podnikatelka a absolventka Filozofické fakulty Univerzity Palackého. O politiku se aktivně zajímám dlouhodobě proto, že jsem přesvědčená, že nikdo nikdy nebude hájit naše zájmy lépe, než my sami. Jsou mi blízké pravicové a konzervativní hodnoty. Stavět bychom měli na staletí ověřených principech, a ne se nechat vtáhnout do progresivních nesmyslů novodobých sociálních inženýrů.

Seznam rubrik