Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam kráčíš Evropo? Potápíme sami sebe a Čína nás mezitím v klidu předjíždí o parník.

Je na čase si přiznat, že jestli urychleně nezměníme směr, tak žádná bezpečná a prosperující Evropa jak jsme ji znali, už brzy nebude existovat.
Jana Marková

V posledních letech se Evropa vydala zvláštní cestou. Místo toho, abychom se snažili udržet na špici světového vývoje, výroby a obchodu, házíme si sami sobě klacky pod nohy takovým způsobem, že se nám to dříve či později fatálně vymstí. A tak přesto, že se nás snaží určité skupiny těch „největších“ evropanů neustále strašit nějakým vnějším zlým bubákem, nejhorším nepřítelem jsme si my sami. Ti, kteří k nám ještě nedávno pro naše úspěchy chovali respekt, nás ovšem nyní nevěřícně pozorují s ohledem na šanci, kterou my zahazujeme a příležitosti, které skládáme k nohám svých tradičních rivalů. Svět je v krizi, Čína získává námi opuštěné pozice, skokově se zdražuje, rostoucí inflace sáhne do kapes úplně všem. A co na to Evropa?

S tvrdohlavostí malého dítěte trvá na tom, že největší její problém je (v celosvětovém měřítku zcela zanedbatelný) podíl na změně globálního klimatu. A tak si hodlá zlikvidovat automobilový průmysl zaváděním nesmyslných kvót na elektromobily, kdy zcela energeticky nepřipravené státy akceptují něco, co by za normálních okolností každý příčetný člověk musel odmítnout. V rámci tzv. Green dealu budeme investovat miliardy do uhlíkové neutrality v době, kdy statisíce lidí napříč kontinentem začínají mít existenční problémy. Místo smysluplné podpory a obnovy covidem zkoušené ekonomiky se hodláme dál a dál zadlužovat ve jménu bruselského dobra. Zatímco Čína má už elektromobil s dojezdem 1000 km a staví stovky kilometrů nových dálnic a supermoderních železnic, my se modlíme, aby na nás zbylo alespoň pár čipů do těch tisíců odstavených aut, které si sami nejme schopni zajistit. Zatímco Čína kupuje naše patenty a rozbíhá inovativní výroby, my zastavujeme linky.

Námořní doprava takřka přes noc zdražila na x násobek a přesto si stále budeme trvat na svém, že vlastní zemědělskou výrobu, zvlášť tu živočišnou, je třeba omezit na minimum. Co potřebujeme, dovezeme si. Klidně mnohonásobně dráž. My na to přece máme. Nebo už ne? A co víc, krávy nám tu v Evropě prdí, prasata produkují hnůj, nový evropský člověk se přece musí naučit žít i bez toho. I kdybychom se to naučit dokázali, naše pole se bez živočišné produkce stanou pouští. Staletí fungující cyklus nejde mávnutím unijního proutku změnit a poručit tak větru dešti a hlavně půdě, aby nevysychala a nestával se z ní neúrodný úhor. Potřebujeme zemědělství, potřebujeme hnůj a potřebujeme úrodná pole. Lidé nemůžou stát týdny na parkovištích jako ta auta bez čipů a čekat až se na ně někde na druhé straně zeměkoule dostane.

Jako by nám nestačila kupa našich problémů, na které jsme si zhusta zadělali, s kamenným obličejem si přivážíme další a tváříme se, že se nic neděje a že to zvládneme. Stále si zveme další a další migranty ze zemí, které s námi nejsou a ani nikdy nebudou kulturně kompatibilní. Někteří z nich jsou vůči nám vyloženě nepřátelští. Zatěžujeme až na hranu sociální systémy dotčených zemí, infrastrukturu měst a obcí, ohrožujeme bezpečí vlastních obyvatel, přijímáme tisíce lidí, o kterých nevíme zhola nic. Vytváříme si ghetta, no-go zóny a paralelní světy tam, kde se ještě nedávno procházely holky v minisukních a teď se tam bojí i ozbrojená policie strčit nos. Zvládáme to čím dál hůř, je potřeba si to přiznat. A zastavit to.

Možná, když o tom lidem zakážeme mluvit, situace se ještě chvíli udrží. A tak zavádíme cenzuru. Mažeme nepohodlné lidi ze sítí, blokujeme, banujeme, zřizujeme sledovací a práskací neziskovky, jejichž jediným cílem je ty nepohodlné názory nahlašovat, mazat a jejich autory zastrašovat. Není problém zakázat nepohodlnému člověku přístup k účtu, financím, není už nic divného udělat mu problémy v práci. Otevřeně se začíná mluvit o lidech s menším sociálním kreditem i u nás. Že vám to něco připomíná? Jasně. Inspirace Čínou je v tomto nabíledni. Přesně tím, co by pro demokracii mělo být nepřípustné a léta jsme se toho obávali, chceme tu naši evropskou „svobodu“ nyní budovat.

Nevím jestli se to dá ještě v celé Evropě zastavit. Ale rozhodně bychom se měli snažit to zastavit alespoň zde. Chudá, vydrancovaná, nepokoji zmítaná Evropa totiž nepomůže už vůbec nikomu. Nikdy. Teď by ale měla v prvé řadě pomoci hlavně sama sobě. Než bude příliš pozdě.

 

https://www.europarl.europa.eu/factsheets/cs/sheet/182/vychodni-asie

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/vase-flotily-maji-byt-z-pulky-elektricke-chteji-ekologove-fi/r~6d22ae62a28911ebb98b0cc47ab5f122/

http://www.hybrid.cz/hn-brusel-pripravuje-kvoty-na-vyrobu-elektroaut-pro-evropske-automobilky

https://oenergetice.cz/zahranicni/iea-upozornuje-ze-investice-rozvoje-elektrickych-siti-flexibility-skladovani-energie-nemusi-byt-dostatecne

https://www.obnovitelne.cz/clanek/696/jak-zachranit-planetu-jezte-mene-masa-a-vice-lustenin/

https://hradec.rozhlas.cz/zakladem-zdrave-pudy-je-hnuj-a-kompost-jakych-chyb-se-vyvarovat-pri-vysevu-8149434

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dopady_evropsk%C3%A9_migra%C4%8Dn%C3%AD_krize_v_N%C4%9Bmecku

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1566937-nemuslimum-vstup-zakazan-ghetta-a-no-go-zony-jsou-podhoubim-kriminality-v-evrope

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/migranti-v-nemecku-zvysuji-nasilnou-kriminalitu-zjistila-studie-40364683

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pilloni-34krat-vetsi-kriminalita-migrantu-v-Italii-Prituhuje-A-v-CR-Nove-a-zle-zkusenosti-668258

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2350426-v-nemecku-analyzuji-kriminalitu-migrantu-u-severoafricanu-je-nadprumerna-uprchlici-z

https://www.bbc.com/news/technology-46139193

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ce%C5%A1t%C3%AD_elfov%C3%A9

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/kvuli-komentari-na-socialni-siti-muze-clovek-ztratit-praci-nebo-skoncit-u-soudu_201409031511_akottova2

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chces-pujcku-A-co-sledujes-na-internetu-Piratka-testuje-co-lide-reknou-na-socialni-skore-Podobne-jako-je-v-Cine-659528

 

 

 

Autor: Jana Marková | středa 25.8.2021 11:08 | karma článku: 40,03 | přečteno: 2040x
  • Další články autora

Jana Marková

Ukrajina - ne, opravdu nevyhrává(me)

Včera jsem četla několik zajímavých článků a postřehů o aktuální situaci na Ukrajině, tak se s vámi o ně chci podělit. Nejsem vojenský analytik, a tak to prosím berte jen jako moje osobní zamyšlení.

9.8.2023 v 12:19 | Karma: 40,15 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Konec. S poslední zavřenou elektrárnou v Německu už nikdy dostupnou energii mít nebudeme.

V Česku opět poletí ceny elektřiny nahoru, protože nemáme šanci zaplatit německé ceny. Ceny, za které ji budou od nás naši "zelení" sousedé kupovat. A my jim ji za ně místo ochrany vlastních lidí z polostátního ČEZu prodáme.

18.4.2023 v 12:31 | Karma: 38,69 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Proč hoří Írán? Týká se nás to?

Proč bychom si měli za každou cenu uchovat náš styl života, naše tradice a naši kulturu? Stačí se podívat na to, co se teď děje v Íránu. Zdá se to vzdálené, zdá se, že se nás to netýká. Omyl.

3.10.2022 v 11:57 | Karma: 24,16 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Ve slepé plynové uličce budeme dřív, než napadne první sníh.

Co chtějí koaliční vládci stropovat a evropsky řešit, když plyn prostě není? A i kdyby byl, evropské řešení znamená jediné. Západoevropské ceny, nikoliv ovšem západoevropské platy.

29.8.2022 v 12:10 | Karma: 39,92 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Jana Marková

Mantra evropského volného trhu. Jinak řečeno, vezmeme si všechno, co se nám hodí.

Říká se tomu volný trh. Po listopadu 89 nám řekli, že to je jediný možný způsob, jak se stát součástí Západu. Už nám ale neřekli, že ten „volný“ trh vůbec není volný.

11.8.2022 v 13:18 | Karma: 42,70 | Přečteno: 2516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Von der Leyenová chválila i Čechy. Za 20 let jste posílili vy i EU, uvedla

24. dubna 2024  14:31

Za začátek nové éry označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vstup deseti východních...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4199x
Jsem soukromá podnikatelka a absolventka Filozofické fakulty Univerzity Palackého. O politiku se aktivně zajímám dlouhodobě proto, že jsem přesvědčená, že nikdo nikdy nebude hájit naše zájmy lépe, než my sami. Jsou mi blízké pravicové a konzervativní hodnoty. Stavět bychom měli na staletí ověřených principech, a ne se nechat vtáhnout do progresivních nesmyslů novodobých sociálních inženýrů.

Seznam rubrik