Budeme zase čelit Osmanské říši?

6. 03. 2020 9:31:40
Proti jaké bezpečnostní hrozbě to vlastně stojíme a je nová vlna migrantů na evropských hranicích skutečně náš jediný problém se současným Tureckem?

V posledních dnech na sebe Turecko upozorňuje hlavně tím, že systematicky a masově přiváží migranty k řeckým hranicím. Vzniklá humanitární krize poutá pozornost celé EU a s obavami to sledují i lidé u nás. Dnešní text se bude zabývat nejen aktuální situací na Řecko - Turecké hranici, ale podíváme se hlavně na další proudy v turecké společnosti, které by nás rozhodně neměly nechávat v klidu.

Turecká společnost se sice díky Ataturkovi začala odpoutávat od islámu, ale ten jen nahradila vypjatým nacionalismem. Ten dnes v Erdoganově podání vytvořil s islámem nebezpečný koktejl a s čistým svědomím můžeme hovořit o zrodu neoosmanství. Výstižně to dokumentují Erdoganovy proslovy na shromážděních jeho vládní strany AKP, na nichž tvrdě napadá opozici a prohlašuje, že Turecko „nemůže být uzavřeno jen na svých 780 tisících kilometrech čtverečních“ a že i když libyjská Misráta nebo syrské Aleppo, Homs a Hásaka leží mimo nynější Turecko, jsou „uvnitř jeho emočních a fyzických hranic“ a Turecko se postaví všem, kdo se budou pokoušet „omezovat tureckou historii jen na posledních 90 let“. A tohle neoosmanské myšlení se zhmotňuje i v mnoha dalších oblastech v blízkosti Turecka. Pojďme si ukázat alespoň některé z nich.

Turecko si nárokuje kus Sýrie kvůli Kurdům a kvůli Turkmenům, což je v podstatě podobná situace, jako Hitler a naši sudetští Němci. Turci si na ta území dělali zálusk a podporovali turkmenské a jiné džihádistické skupiny. Na podobném principu chtěli dělat „pořádek“ v Sýrii i s Kurdy. Teď má ovšem Erdogan obavy, aby se mu domů nevrátili „domácí“ turečtí teroristé z Brigád Sultána Murada, Sultána Mehmeda Fatíha a dalších etnicky tureckých skupin, které se v posledních letech aktivně začlenily do Al Kajdy... A tak se může stát, že právě tito lidé budou v hojné míře namíchání mezi „uprchlíky“.

Dalšími příklady je nově uzavřená turecko-libyjské dohoda o námořní hranici ve Středomoří. Turecko si v dokumentu nárokuje vodní pásmo mezi libyjským a tureckým pobřežím v blízkosti Kréty. To však prochází přes oblast, na niž si dělá nárok i Řecko. Proti je i Egypt. Podle Athén je smlouva neplatná, protože byla uzavřena ve špatné víře a odporuje mezinárodnímu právu. Turecko na oplátku nazývá Řeky "rozmazlenými dětmi Evropy". Neposledním územím, které si Erdogan nárokuje je Kypr a hlavně kyperský plyn v jeho pobřežních vodách. Vedle toho chce Turecko ve východním středomoří ovládat trasy, kterými bude plyn proudit do Evropy. V praxi se to projevuje tak, že turecká armáda běžně vyhání kyperské rybáře z kyperských teritoriálních vod, protože si je Turecko nárokuje. Nebo dokonce i tak, že turecké stíhačky obtěžovaly vrtulník, jímž letěl řecký premiér Alexis Tsipras na odlehlý ostrov v Egejském moři, aby se zde zúčastnil oslav dne řecké nezávislosti. Narušování řeckého vzdušného prostoru ze strany tureckého letectva je běžnou praxí.

A to jsou jenom turecké nejbližší ambice.
Oni se neomezují jenom na ně. Oni se dívají i dál. Turci přišli kdysi ze Střední Asie, tam byl jejich domov a tam mají svoje turkmenské příbuzné – Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán, Ázerbájdžán jsou země obývané lidmi jazykově s Turky spřízněnými. Osmanská říše sahala až do Severní Afriky. V určité době dokonce až po Vídeň. Turecko se angažuje na Balkáně, v Bosně. Současně Erdogan vyzývá tureckou komunitu v EU, aby se nikdy neasimilovala, že její vlast je pořád Turecko.
A oni při Erdoganově návštěvě křičeli „Sultáne poruč a my budeme zabíjet“. V tomto kontextu Erdogan vnímá i příliv muslimských migrantů do Evropy.

Jen evropští představitelé tyto souvislosti zřejmě nechtějí vidět. Mlčí a nebo jsou jim to dokonce ochotní za drobné ústupky finančně podporovat. Tomu se už nedá říkat ani rozumný ústup.

zdroje: https://www.lidovky.cz/svet/turecke-stihacky-pry-obtezovaly-vrtulnik-reckeho-premiera-ankara-to-poprela

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3001088-ani-spolu-nesousedi-rekove-zuri-kvuli-turecko-libyjske-namorni-dohode

https://www.iprima.cz/tema/tereza-spencerova

Autor: Jana Marková | pátek 6.3.2020 9:31 | karma článku: 42.15 | přečteno: 2799x

Další články blogera

Jana Marková

Ukrajina - ne, opravdu nevyhrává(me)

Včera jsem četla několik zajímavých článků a postřehů o aktuální situaci na Ukrajině, tak se s vámi o ně chci podělit. Nejsem vojenský analytik, a tak to prosím berte jen jako moje osobní zamyšlení.

9.8.2023 v 12:19 | Karma článku: 40.15 | Přečteno: 1720 | Diskuse

Jana Marková

Konec. S poslední zavřenou elektrárnou v Německu už nikdy dostupnou energii mít nebudeme.

V Česku opět poletí ceny elektřiny nahoru, protože nemáme šanci zaplatit německé ceny. Ceny, za které ji budou od nás naši "zelení" sousedé kupovat. A my jim ji za ně místo ochrany vlastních lidí z polostátního ČEZu prodáme.

18.4.2023 v 12:31 | Karma článku: 38.66 | Přečteno: 1186 | Diskuse

Jana Marková

Proč hoří Írán? Týká se nás to?

Proč bychom si měli za každou cenu uchovat náš styl života, naše tradice a naši kulturu? Stačí se podívat na to, co se teď děje v Íránu. Zdá se to vzdálené, zdá se, že se nás to netýká. Omyl.

3.10.2022 v 11:57 | Karma článku: 23.98 | Přečteno: 488 | Diskuse

Jana Marková

Ve slepé plynové uličce budeme dřív, než napadne první sníh.

Co chtějí koaliční vládci stropovat a evropsky řešit, když plyn prostě není? A i kdyby byl, evropské řešení znamená jediné. Západoevropské ceny, nikoliv ovšem západoevropské platy.

29.8.2022 v 12:10 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 1376 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 278 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 480 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4198

Jsem soukromá podnikatelka a absolventka Filozofické fakulty Univerzity Palackého. O politiku se aktivně zajímám dlouhodobě proto, že jsem přesvědčená, že nikdo nikdy nebude hájit naše zájmy lépe, než my sami. Jsou mi blízké pravicové a konzervativní hodnoty. Stavět bychom měli na staletí ověřených principech, a ne se nechat vtáhnout do progresivních nesmyslů novodobých sociálních inženýrů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...